Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Farklı kültürlerin Buluşma Noktası İbn Haldun Üniversitesi’nde “Arap Gecesi”

11.03.2018
Farklı kültürlerin Buluşma Noktası İbn Haldun Üniversitesi’nde “Arap Gecesi”
İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye’nin yurt dışından en yüksek oranda öğrenciye sahip yüksek öğretim kurumu.

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye’nin yurt dışından en yüksek oranda öğrenciye sahip yüksek öğretim kurumu. Hâl böyle olunca farklı kültürlere sahip birbirinden renkli öğrenciler, bir arada eğitim görmenin keyfini yaşıyor. Başlı başına bir öğreticiliği olan bu deneyim, yapılan spesifik etkinliklerle daha da anlamlı hale geliyor. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın düzenlediği “Arap Gecesi” etkinliği, bahsettiğimiz bu gerçeğe güzel bir örnek mahiyetindeydi.

Mağrip ülkeleri(Tunus, Cezayir, Fas, Libya ve Moritanya), Körfez ülkeleri(Yemen, Suudi Arabistan, Katar, Irak, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman) ve Biladü’ş Şam’dan(Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin) Mısır ve Yemen’den gelen öğrencilerimiz Arap Gecesi’nde ülkelerinin kültürlerini anlatma fırsatı elde ettiler. Bu kapsamda bazı öğrenciler sahneye çıkıp bölgelerini anlatan sunumlar yaptılar. Ama bu tanıtım sadece klasik mânâda sahnede yapılan sözel ve görsel bir anlatımdan ibaret kalmadı. Katılımcılar, açılan stantlarda sunulan yöresel yiyecek ve içecekleri tatma, sergilenen yöresel kıyafetleri inceleme hattâ giyme fırsatı buldular. Böylece fuaye alanında oluşan samimi ortamda deneysel ve etkileşimli bir anlatım gerçekleşmiş oldu. Katılımcılar Felâfel ve Müceddere gibi meşhur Arap yemeklerini tadarken bir yandan eşsiz lezzete sahip Yemen kahvesini yudumladılar. Diğer taraftan yöresel kıyafetleri ve aksesuarları incelemeye koyulan katılımcılar, yöresel kına “henna”yı denedi ve buhurlar yakıldı. Küçük bir kültür şölenine dönüşen etkinlik tam manasıyla eğlenceli ve öğretici oldu.

Arap Gecesi etkinliğinde sadece öğrenciler sunum yapmadı. Yabancı Diller Okulu Koordinatör Yardımcısı Haktan Tursun Binbir Gece Masallarından Şehrazat’ın serüvenini İngilizce anlattı. Başında fesi ve boynuna doladığı genişçe mendili ile sahneye çıkan Haktan Hoca, Osmanlı döneminde meşhur olan tek kişilik halk tiyatrosu oyuncuları olan meddahlarımızı anımsattı. Bu başarılı sunumla hem Türk, Fars ve Arap edebiyatının ortak değeri olan Binbir Gece Masalları hem de Türk Kültürünün önemli değerlerinde olan meddahlık temsil edilmiş oldu.

Kur’anı-ı Kerim tilaveti  ile başlayan Arap Gecesi etkinliği Kahoot oyunuyla son buldu. Yüzlerde tebessüm bırakarak nihayete eren bu etkinlik, bize “Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” dizelerini hatırlattı. Zira tanıdıkça birbirimizi daha çok seveceğimizi bir kez daha anlamış olduk.

“Farklı farklı kültürel zenginliklere sahip Arap ülkeleri aslında bir bütünün parçaları”

Programda Mağrip ülkeleriyle âlâkalı sunum yapan Psikoloji Bölümü Öğrencisi El Mehdi Idrissi Guenouni’ye etkinlikle alakalı duygu ve düşüncelerini sorduk. El Mehdi, çok sayıda Arap Ülkesinin olduğunu ama bunların hiç birinin kültürünün aynı olmadığını, her birinin birbirinden farklı değerlere sahip olduğunu ama nihayetinde her birisinin bir bütünün yani İslam-Arap Coğrafyasının parçaları olduğunu vurguladı.



Fotoğraflar