Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

“Model BM Konferansı” İbn Haldun Üniversitesinde Gerçekleşti

09.04.2018
“Model BM Konferansı” İbn Haldun Üniversitesinde Gerçekleşti
Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi’nin düzenlediği “Model Birleşmiş Milletler Konferansı”nın ikincisi üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi’nin düzenlediği “Model Birleşmiş Milletler Konferansı”nın ikincisi üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleşti. Dört gün süren etkinlik kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden bir araya gelen lise öğrencileri, kendi kimliklerini bir kenara bırakarak tarihten ve günümüz dünyasından bazı uluslararası kuruluş ve devlet organlarında görev alan kişileri temsil ederek özgürlük, eşitlik, adalet ve insan hakları gibi temel kavramlara dair problemlere çözüm aradılar.

Konferansın açılışında konuşan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, “İbn Haldun Üniversitesi olarak amacımız, öğrencilerimizi küresel rekabette başarılı kılacak bir eğitim sağlamak.” dedi.

Prof. Şentürk, “Eskiden medeniyetler birbirinden ayrılmışlardı, kapalı medeniyet halindeydiler. Sadece coğrafi olarak komşu olan medeniyetler birbiri ile ilişki içerisindeydi. Günümüzde bu, iç içe geçmiş durumda. Bundan sonra küresel düşünmek zorundayız. Türkiye’deki bir öğrencinin rakibi artık sınıf arkadaşları, mahalle arkadaşları değil, Çin, Japonya, Almanya, Amerika’daki öğrencilerdir.” ifadelerini kullandı.

İbn Haldun Üniversitesinin küresel rekabette öğrencilerin başarılı olacağı eğitimi vermeyi amaçladığını belirten Prof. Şentürk, “Küresel rekabette öğrencilerimizin başarılı olabilmesi için fikren bağımsız olmaları lazım. Çünkü küreselleşen dünyada güçlü kültürler diğerlerini bağımlı hale getirirler. İbn Haldun’un da dediği gibi zayıf medeniyetler, güçlü medeniyetleri taklit eder.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni sorular sormamız gerekiyor”

Batı’ya fikren bağımlı bir toplum yetiştirmek yerine kendi kendine fikir üretebilen bireyler ve eğitim kurumlarının inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Şentürk, “Bir ülke fikri olarak bağımsız değilse, diğer alanlarda da bağımsız olamaz. Eğitimin amacı öğrencileri fikren bağımsız yapmaktır. Kendi kendine düşünebilen, kendi kendine karar verebilen öğrenciler yetiştirme amacımız olmalıdır. Okullarımızın, üniversitelerimizin amacı, bilim ve düşünce üretmek olmalıdır. Batı’ya fikren bağımlı bir toplum yetiştirmek yerine kendi kendine fikir üretebilen bireyler ve eğitim kurumları inşa etmemiz icap ediyor.” dedi.

Dünyaya fikir üretip sunabilen bir gençliğin yetişmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Şentürk, bu konuda yeni bir soru sorulması gerektiği belirterek, şöyle devam etti:

“Yeni bir soru sormamız lazım, Batı’dan almak yerine, ne verebiliriz? Sadece Batı’ya da değil, tüm insanlığa ne verebiliriz? Çünkü almak bizi bağımlı hale getirir, bağımsız hale gelmek demek vermek demektir. Artık yeni fikirler üretip, bu fikirleri bütün dünyaya sunabilecek bir hedef koymamız gerekiyor kendimize. Artık yeni fikirler üretip, bu fikirleri dünyaya sunabilecek bir hedef koymamız gerekiyor kendimize. Ve dünyaya fikir üretip sunabilen bir gençlik bekliyoruz.”

Konferansın kapanışında konuşan Beylikdüzü Sosyal Bilimler Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı Genel Sekreteri Ahmet Onur Güngör ise 4 gün boyunca bu etkinliğe ev sahipliği yapan İbn Haldun Üniversitesine katkılarından dolayı teşekkür etti. Güngör, Biz ülkemize, dünyaya ve insanlığa faydalı bireyler yetişmesi için yola çıktık, dört gün süren bu etkinliğimizde de bunu başarabileceğimizi gördük. Birlik içinde bütünlük içinde gerek fikir ayrılıklarına düştük gerekse fikri tartışmalar yaptık ama nihayetinde ortak amaçlarımıza ulaştık.” diye konuştu.

Fotoğraflar