Türkiye’nin National Geographic Fotoğraf Yarışmasında birinci olan ilk kadın fotoğrafçısı F. Dilek Uyar İbn Haldun Üniversitesinde öğrencilerle buluştı. Perspektif Fotoğrafçılık Kulübünün Fotoğraf Söyleşileri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan F. Dilek Uyar, avukatlıktan profesyonel fotoğrafçılığa uzanan yaşam öyküsünü ve bu yolda edindiği deneyimleri paylaştı.
Fotoğrafçı F.Dilek Uyar, Ankara’da avukatlık mesleğini sürdürürken maddi anlamda iyi bir yaşamı olmasına rağmen monoton bir hayat Onu mutlu etmez. Yeni arayışlara giren Uyar, fotoğraf çekmeye karar verir ve kendine profesyonel bir fotoğraf makinesi satın alır. Oğlunun mezuniyet töreninde ilk denemesini yapar ama çektiği bütün fotoğraflar flu çıkar. Güzel bir fotoğraf makinesine sahip olmanın güzel fotoğraflar çekmek için yeterli olmadığını anlar ve bunun üzerine bir fotoğrafçılık kursuna başlayarak fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrenir. Fotoğraf çekmenin onu mutlu ettiğini fark eden Uyar, bu hobisinin izinden gider. Uluslararası bir fotoğrafçılık web sitesine üye olarak çektiği fotoğrafları gönderir ama hiçbir fotoğrafı yayınlanmaz. Dilek Uyar pes etmez ve sürekli fotoğrafı göndermeye devam eder. Kendine küçük küçük hedefler koyan Uyar’ın o süreçteki ilk hedefi bir tane de olsa fotoğrafının yayınlamasıdır. Sonunda beklediği olur ve Dilek Uyar’ın çektiği bir fotoğraf o sitede yayınlanır. Dilek Uyar buna çok mutlu olur ve kendine yeni hedefler koyar. Böylelikle Dilek Uyar’ın profesyonel fotoğrafçılığa uzanan öyküsü başlamış olur. Zamanla çok sayıda fotoğrafı ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanır ve önce Sony Fotoğraf Ödüllerinde övgüye değer sanatçı ödülünü alır daha sonrada National Geographic Fotoğraf Ödüllerinde Dünya birincisi olarak bu ödülü alan ilk Türk kadın sanatçı olma onurunu kazanır.
Üniversitemizde öğrencilere hitap eden Fotoğrafçı Dilek Uyar, Türkiye’deki fotoğrafçılık camiasını eleştirerek “Türkiye’de fotoğrafçılık dernekleri ve fotoğraf yarışmaları artıyor ama ne yazık ki fotoğrafçılık kötüye gidiyor.” ifadelerini kullandı. F. Dilek Uyar, eleştirinin önemine şu sözlerle değindi: “Öğrenmenin yolu eleştiriden geçer. Az bilen kendini çok iyi biliyor zanneder. Amacı öğrenmek değil egosunu tatmin etmek olanların eleştiriye tahammülü olmaz. “
F. Dilek Uyar, fotoğraf sanatçılığının fotoğrafçılıktan ayrıldığı noktayı “Fotoğraf sanatı var olanı ille de en doğal haliyle vermek zorunda değildir. Fotoğraf sanatçıları, var olanı değil var olana kavramsal düzlemde bir şeyler katan kişidir. ” Uyar, samimi bir fotoğrafın sırrını ise şöyle açıkladı: İyi bir fotoğrafçının görünmez olması gerekir. İçinde insan olan fotoğraflarda görünmezlik siz o insanlardan biri olup onlarla güzel diyaloglar kurduğunuzda gerçekleşir.
Fotoğrafçı Dilek Uyar, başarısının sırrını şu sözlerle açıkladı: “Gerçek başarı sırtını hiç kimseye ve hiç bir topluluğa dayamadan kendi emeğinizle elde ettiğinizdir. Bir şeyler başarmak için çalışmak gerekir. Bir alanda kendinizi geliştirmek için o alanın yan dallarında kendinizi geliştirmeniz gerekir. Mesela fotoğrafçılıkta kendinizi geliştirmeniz için sinema alanına dair de çalışmalar yapmanız gerekir.”