Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

'Meşverete Doğru: Tartışma' Programında Kampüsümüzdeki Hayvanların Durumu Konuşuldu

28.12.2022
'Meşverete Doğru: Tartışma' Programında Kampüsümüzdeki Hayvanların Durumu Konuşuldu
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Kulübü ve Öğrenci Temsilcileri Kurulu'nun düzenlediği “Meşverete Doğru: Tartışma” programı 22 Aralık Perşembe günü Öğrenci Merkezi’nde gerçekleşti.

Üniversitemizin akademik ve idari personelinin de iştirak ettiği etkinlikte kampüsümüzün gündeminde yer alan “Kampüsteki Hayvanların Durumu” konusu farklı açılardan konuşuldu ve muhtemel çözümler ele alındı.

Hukuk Kulübü ve Öğrenci Temsilcileri Kurulu'nun hazırladığı özgün bir tartışma formatıyla düzenlenen program, Hukuk Kulübü başkanı Ali Rıza Türkmen’in programın içeriğinden ve amacından bahsettiği konuşmasıyla başladı. İlk olarak Öğrenci Temsilcileri Kurulu başkanı Ebrar Kevser Katırcı, ekip olarak ilgiyle bu konu üzerinde çalıştıklarını ve bu program sayesinde faydalı bir istişare olanağı sağlandığını aktardı.

İlk konuşmacı olarak söz alan İslami İlimler bölümü 3. sınıf öğrencisi Mahmut Enes Fidan, kampüsteki hayvanlarla ilgili genel bir problem olduğunu düşündüklerini, hayvan sayısının kontrol edilemeyecek kadar çok olduğunu ve önlem alınması gerektiğini söyleyerek hayvanlar ve insanlar için en iyi yolun bu sürecin kısa sürede kontrol altına alınması olduğunu belirtti. Enes Fidan ayrıca kedi ve köpeklerden korkan öğrenciler olduğundan ve hastalık, hijyen gibi konularda yaşanan problemlerden bahsetti.

İkinci konuşmacı olan Sosyoloji bölümü 3. sınıf öğrencisi Ebubekir Soylu da çözüm odaklı, gerçekçi, yapıcı bir yaklaşımı istediklerini ifade ederek hayvanların daimî olarak gönderilmesinin zor olduğunu ve hayvanların barınacağı uygun bir yerin mevcut olmadığını savundu.

Hukuk bölümü 3. sınıf öğrencisi Cengiz Hanoğlu üçüncü konuşmacı olarak bu gibi konularda hukuki kaynaklara başvurulması gerektiğine değinerek okulumuzdaki hayvansever ekibi gibi toplulukların yasal ehliyetleri olmasının önemine vurgu yaptı. Hukuk sistemine göre hayvanların bakımıyla uğraşan kişilerin sorumluluk alarak hareket etmesi ve olası zararların tazminini üstlenecek kişilerin belli olmasının altını çizdi.

Dördüncü ve son konuşmacı olan Hukuk bölümü 2. sınıf öğrencisi Zeynep Oral ise Üniversitemizde var olan hayvanseverler topluluğunun faaliyetlerini anlatarak gönüllülerin destekleriyle hayvanlar için yeni yaşam alanı bulma çabalarından bahsetti. Ayrıca zamanla gelişen istenmeyen sorunların kendilerini de rahatsız ettiğini dile getirdi.

Programın ikinci aşamasında Mahmut Enes Fidan, kampüsteki kediler için “Kedi ve köpek sayılarının kontrollü şekilde azaltılıp kontrol altına alınmasını istiyoruz.” ve köpeklerin durumu için “Kış yaklaşıyor ve hayvanlar da sıkıntı yaşayacak, bu yüzden kontrol sağlanmalı” diye konuştu. Cengiz Hanoğlu, öğrenciler olarak sıkıntılarla uğraşmak zorunda olmadıklarını ve hayvanlarla ilgilenen kişilerin sorumluluklarını kabul etmesinden söz etti. Ebubekir Soylu, “Toplumsal değişimler hemen olmaz.” diyerek bu gibi problemlere çözüm odaklı yaklaşılmasına ve ortada sistemsel bir yanlışın bulunduğuna dair fikirlerini bildirdi. Zeynep Oral ise olası çözüm önerilerinden bahsederek gönüllü çalışmaları yapmak için desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Programın son aşamasında seyircilerin ve birbirlerinin sorularını yanıtlayan taraflar, bir ilk olarak örnek teşkil eden bu program sayesinde müzakere fırsatı bularak bir çözüme ulaşacaklarına dair inançlarını dinleyicilerle paylaştı.

Fotoğraflar